Bara du kan ta itu med dina problem

2
Bara du kan ta itu med dina problem

Har du sett filmen 300?

Jag frågar för att jag älskar det där introt om Leonidas liv. Det var inte sparringen eller askesen som fick mig. Det är den del där han kastades in i de iskalla tundrarna för att klara sig själv. Mot kylan och sabeltandtigrarna.

Jag vet att det är fiktion, men den scenen var chef.

Naturligtvis accepterar jag inte att göra detsamma, speciellt eftersom sabeltandtigrar sedan dess har dött ut. Men själva konceptet belyser en punkt som jag tror starkt på: den där du måste vara personen som går igenom ditt livs eldar.

Ingen annan kan göra det åt dig. Speciellt när det gäller att erövra ditt självtvivel. Och varför skulle de det? De har sina egna tvivel att bry sig om.

Här är dock haken. Att övervinna självtvivel innebär att möta tvivel i sig, vilket betyder att möta verklig utmaningar. Som att springa 100 kilometer. Eller att hålla andan i fem minuter. Eller försöker hålla ansiktet rakt när någon har mat i tänderna.

Tvivlets död sker inte i det möjligas land. Heck, det händer inte ens i de sannolikas land. Det går bara att upptäcka i det okända. Och problemet med det är att folk ofta tror att du är galen för att du försöker.

Titta bara på David Goggins. Eller Courtney Dauwalter. Houdini eller Marie Curie.

Det är därför människor försöker erövra Everest eller simma över Engelska kanalen. Inte för att de har en dödslängtan, utan för att de vet inte om de kan göra det.

Ironiskt nog är det där du bygger din självförtroende.

Lär mig att bli min egen brandman

Jag har nyligen tagit på mig en jobbroll som kräver lite mer ledarskap än vad jag är van vid. Men eftersom det är relaterat till skrivandet tror jag helt och hållet på min förmåga att hantera inlägget.

Det beror på att jag har ägnat år åt att skriva, redigera och experimentera med det skrivna ordet, inte bara för jobbet utan också på egen hand.

Detta inkluderar att behöva skriva 2 000 ord när jag är på resande fot i 16 timmar per dag, samt motivera mitt arbete för särskilt hårda redaktörer.

Jämför det med mina dagar som salongshandledare, där jag inte brydde mig tillräckligt om frisören för att gå längre än de nischer jag gillade (klippning och färgning).

Min kompetens var inte i nivå med mina kollegor, jag tjänade inte så mycket provision som de gjorde, och jag kunde inte behålla så många kunder. Det värsta var att jag ständigt undvek alla utmaningar som kom i min väg.

Som att jag skulle tala om för kunder att permanenta håret för att jag inte var säker på mina färdigheter. Och sa att kompetensen skulle fortsätta att försämras eftersom jag inte vågade gå genom elden.

Det är därför jag är tacksam för att jag har upptäckt skrivandet. Inte bara för de erfarenheter och inkomster det har gett mig, utan också för de lärdomar det har lärt mig om mig själv.

Bekämpa dina egna bränder

Det är upp till dig att möta dina egna utmaningar. När det gäller att övervinna självtvivel, du kan inte lägga ut arbetet på entreprenad.

Jag tänker inte berätta hur att göra det dock. Den vägen är din att upptäcka. Men jag kan dela med mig av hur jag gjorde det. Och det är genom att sträva efter att vara den person jag respekterar.

Jag vet att jag gör det rätt när andra börjar fråga mig hur jag gör – till exempel i form av e-postmeddelanden som söker skrivvägledning. Eller en vän som ber mig att vara hans fysiska tränare.

Om det är något du tar bort från det här inlägget, låt det vara att de negativa känslorna i livet kan fungera som ett gyroskop.

Eftersom självtvivel inte är kul. Inte heller rädsla, tristess eller skuld. Men det gör de lyft fram luckorna i ditt liv. De områden där du kan förbättra. Precis som smärta är de ett nödvändigt ont.

Och om min självtvivel är allt att gå efter, jag kommer att bli en ganska jäkla kickass författare i framtiden. Allt jag behöver göra är att fortsätta gå genom elden.


Bli en del av mitt nyhetsbrev för mer innehåll som detta (som du inte kommer att få någon annanstans på sidan). Innehåller även en gratis guide om hur du utvecklar din blogg genom konsten att kommentera.

liknande inlägg

Leave a Reply