Bloggreglerna som jag har slutat bry mig om (och de jag fortfarande använder)

0
Bloggreglerna som jag har slutat bry mig om (och de jag fortfarande använder)

Jag gillar att skriva om att skriva, och bloggandet är bara en förlängning av det. Men sedan läser jag inlägg som detta igen och jag ryser till över hur jag tror att jag är en auktoritet som kan skriva det.

Det ändrar inte det faktum att jag fortfarande kommer att skriva det här inlägget om bloggande.

Genom min tid på WordPress har jag lärt mig att vissa saker är mer effektiva än andra när det kommer till tillväxt. Det är därför jag presenterar min data till dig och det är upp till dig vad du vill göra med dem.

Låt oss börja med bilder.

1. Bilder är inte mirakulösa

I artikeln ovan lyfte jag vikten av att inkludera minst fyra bilder med dina inlägg. Nåväl, WordPress har förändrat hur saker och ting ser ut på Reader, så den punkten är nu omtvistad.

Jag väljer nu mellan en, fyra eller fler bilder för bästa förhandsvisningsförhållande. Att använda två eller tre bilder resulterar i en konstig beskärning, vilket kan förstöra din förhandsvisning, särskilt om du lägger över text i dina bilder.

Men vet du vad mer jag har lärt mig? Den där bilder spelar inte så stor roll som jag trodde att de skulle göra.

Jag har experimenterat med alla möjliga bildräkningar det senaste året (även bildlösa inlägg), och när det kommer till läsarnas engagemang har jag inte insett någon signifikant skillnad.

Naturligtvis försöker jag fortfarande ha läsarens komfort i åtanke, och jag försöker säkerställa estetisk trevlighet, men de typiska bildriktlinjerna gör eller bryter faktiskt inte en bloggares framgång.

Vill du ha fler bevis? Kolla in Mark Manson, Ryan Holiday eller Seth Godins bloggar. De verkar klara sig bra utan bilder.

2. SEO du tror att du kan blogga

De flesta bloggare talar om SEO som om det är en magisk teknik som garanterar en ranking på Google. Sedan går de vagt igenom kravlistan i Yoast-plugin-programmet och kallar det för en artikel om SEO-tips.

Men att komma till Googles förstasida är inte lika enkelt som att bocka av rutorna varje gång du skriver ett inlägg. Det finns också kvaliteten på ditt innehåll och bakåtlänkarna som krävs som socialt bevis (inte för människor, utan för den allsmäktiga algoritmen).

Jag har optimerat innehåll för etablerade webbplatser, och jag har gjort detsamma för min blogg, och jag kan säga att inläggen som kommer till förstasidan är de med användbar information – inte de jag “optimerat” för tee.

Också, dess mycket lättare att ranka när du har en auktoritativ webbplats jämfört med en liten blogg (som min).

Så oroa dig för innehållets kvalitet först innan du optimerar. Och kolla hur mycket organisk trafik en blogg får innan du tar upp deras råd. Du kan använda verktyg som Ubersuggest.com för det.

3. Ordens kraft tvingar dig!

Du kan se vem som fortfarande är med i maktords-eran genom de skohornade adjektiven som inte hör hemma i deras titlar. Några exempel inkluderar 10 spännande sätt att koka vatten eller Häpnadsväckande skäl att vika dina kläder. “Kickstart” verkade vara ett populärt val under det nya året också.

Nackdelen med maktord är det ju fler människor använder dem, desto mindre makt har de. Och det som återstår kommer att vara en kyrkogård av cheesy titlar, precis som clickbait en gång var.

Nuförtiden, varje gång jag ser en “kraftig” titel, får jag en oprigtig känsla direkt. Men gå inte och bläddra igenom mina arkiv. För jag var en gång en maktordstroende också.

4. Branding är för de stora kanonerna

Du behöver inte det perfekta bloggnamnet från början. Du behöver inte nischa ner. Du behöver inte ha tio inlägg klara innan du börjar posta. Du behöver inte något.

De bästa bloggarna jag ser här på WordPress skrev inte en sjusidig affärsplan innan de registrerade ett konto. De har precis börjat göra inlägg och de fortsatte att göra inlägg samtidigt som de fick en eller två följare varje gång. Det är allt som finns.

Såvida du inte är en känd personlighet förstås. I så fall skulle du trivas på vilken plattform som helst.

När det kommer till varumärkesbyggande, ändra gärna saker när du går. Bloggpolisen kommer inte att spränga din dörr från gångjärnen bara för att du bestämmer dig för att skriva utanför din nisch.

Att få en affärsplan (eller inte) kommer inte heller att påverka din tillväxt. Inte heller de extra plugin-programmen.

5. Glöm att tjäna pengar (åtminstone direkt)

Vet du vad jag har märkt? Det är att bloggarna som lär dig hur man tjänar pengar på att blogga är de exakta som ser ut som om de inte tjänar en krona.

Jag är alltid på jakt efter bloggare som tjänar en rimlig lön så att jag kan lära av dem, men jag har ännu inte hittat någon förutom de etablerade personligheter som får de flesta av sina inkomster från mer lukrativa plattformar som YouTube eller Instagram.

När det kommer till bara ord (alltså sådana här inlägg som inte var beställda) har jag bara kunnat tjäna ett par hundralappar genom Medium och genom att sälja berättelser till antologier.

Dock, jag ha fått nya möjligheter tack vare existensen av denna webbplats, eftersom det också fungerar som min portfölj. Ett par exempel skulle vara när en hotellkedja kontaktade mig för att skriva deras marknadsföringsexemplar, och när ett spelföretag bad mig bygga en sci-fi-värld för deras kommande titel.

Men på det hela taget, om du gav mig i uppdrag att försörja mig enbart på min blogg, skulle jag säga att jag skulle vara bättre att jobba på McDonald’s.

Principerna följer jag fortfarande

Vissa saker förändras dock aldrig, och jag tror fortfarande på vissa metoder som har varit avgörande för min tillväxt här på WordPress. Det här är de ansträngningar som är medfödda i denna plattform som jag finner värda min tid.

i. Var social

Föreställ dig detta: Du är i Rom. Vad gör du? Jag tror att du vet svaret på det.

WordPress drivs av interaktioner. Så du måste göra som WordPressians och gå och chatta med en bloggare eller två. Det är i alla fall vad alla stora bloggare gör.

Vadå, du trodde att bloggandet bara innebar att skriva?

Självklart, detta gäller inte om du bara bloggar för kreativa uttryck. Du kan göra vad du vill i så fall.

ii. Tänk på ditt utseende

Nu vet jag vad du tänker: jag sa precis till dig att bilder inte spelar någon roll. Så varför ber jag dig bry dig om estetik?

För att ha en presentabel sida visar att du vet vad du gör. För det skulle inte duga att ha en blogg som ser ut som min gamla Geocities-webbplats. Därför att dina designval kan få en läsare att känna sig välkommen – eller fruktansvärt obekväm.

Det handlar inte så mycket om att lägga till bilder än om att minska din kolumnbredd. Eller lägga till massor av blanksteg. Eller ta bort skräp.

Apple gör detta riktigt bra, både på deras produktsidor och deras blogg (eller Newsroom, som de kallar det). Gå vidare till deras hemsida för mer inspiration.

iii. Visa upp lite

Jag ska dela med mig av ett råd som jag fick under mina dagar som frisör.

“Människor lockar folk.”

Så sa min gamla chef när han begärde att kunderna skulle sitta vid fönstret istället för längst bak. Detta var för att ge en illusion av en hektisk salong, även om det bara fanns två kunder i vårt 16-sitsig utrymme.

Det var min chefs version av “de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare”.

Det är samma sak med bloggandet. Socialt bevis är valuta. Så lyft fram de företag du har arbetat med. Lägg till vittnesmål. Interagera med dina kommentatorer.

Ju livligare din blogg ser ut, desto jobbigare blir den. Människor attraherar människor. Åtminstone mer än en tyst blogg kommer att göra.

iv. Visa dig

Jag vet att det är frestande att nischa ner och skapa ett anonymt konto som Cool Crypto eller Mad Mummy, men det är så lätt att gå vilse i det ansiktslösa havet som är internet om du inte lägger till lite personlighet till din blogg.

Du behöver inte ens ta det här rådet bokstavligt genom att visa ditt ansikte heller. Det finns massor av anonyma bloggare som injicerar en bra dos av dem-ness på sina webbplatser, och det är inte svårt att känna att det finns en verklig (pålitlig) människa bakom deras ord.

Exempel på detta skulle vara: JYP, Hettyoch Renard Moreaubland många andra.

v. Tillför alltid värde

Försök inte att spela systemet genom att spela taggningsspelet, fokusera på SEO eller serieliknande inlägg på Reader.

Målet är alltid att tilltala slutanvändaren. Om du inte vet var du ska börja, fundera på hur du skulle känn efter om du läser ditt eget inlägg. Skulle du ha tråkigt? Arg för att ha slösat bort din tid? Glad? roade?

Vet vad som kittlar din fantasi och sträva efter att få det att hända för andra. När du väl har den delen nere har du lite annat att oroa dig för.

Om du någon gång känner dig vilsen, fråga dig själv: “Hur kan jag förbättra livet för någon som läser det här?”

Min egen ribba ligger ganska lågt. Det är för att få dig att frusta ut näsan minst en gång. Eller för att spotta ditt kaffe om du är mitt i smutten.

Det här är det… för nu

Jag vet inte vad som händer om ett år. AI kan helt ta över bloggvärlden, eller så kan vi alla sluta skriva för våra robotöverherrar istället. Vem vet?

Men för tillfället känner jag att jag har satt en flagga på en bra kulle när det kommer till bloggandet. Låt oss kolla tillbaka om ett par år för att se om det förändras.

Under tiden kanske du kan dela med dig av dina saker och ting du har lärt dig av din egen bloggupplevelse?


Det finns en regel som du inte vill bryta mot. Och det är att prenumerera på nyhetsbrevet om du gillade inlägget. Du får också en gratis guide om hur du utökar din WordPress-publik, så missa inte det!

liknande inlägg

Leave a Reply