Den bästa rutinen för dig är den du faktiskt skulle göra

0
Den bästa rutinen för dig är den du faktiskt skulle göra

Jeannes inlägg inspirerade mig att skriva detta. Särskilt lite om hur hon klämde in lite löptid i sin dag. Jag har följt henne ett tag nu, och det är intressant att se hur hon har vuxit till att springa det senaste året eller så.

Om du har följt min blogg kanske du också har märkt att jag tränar varje dag, tack vare att jag upprepade det som ett brutet rekord. Anledningen? För jag har hittat en groove som fungerar för mig.

Hur jag går tillväga är så här: Jag lägger ner 70 % ansträngning (eller mindre). Om, när jag tänker på mina problem, och jag fortfarande känner rädslan, lägger jag till ytterligare en uppsättning. Jag fortsätter att göra detta tills problemet verkar mildras. Det är allt.

Jag bryr mig inte om tyngdlyftning bygger mer muskler än löpning. Jag bryr mig inte om högintensiv träning gynnar mitt hjärta mer än en mild joggingtur. Jag gör det bara för känslan.

Och viktigast av allt, det är vad jag faktiskt skulle göra.

Alla lär sig och inte gör

Låt oss säga att jag hittar ett objektivt sätt att öka din skriveffekt med 500 %. Låt oss säga att det handlar om att offra getter. Låt oss säga att du blir illamående när det kommer till getblod. Det skulle vara säkert att säga att du inte kommer att femdubbla din skriveffekt när som helst snart.

Men låt oss också säga att det finns ett annat sätt att öka din skriveffekt med 10 %, och det handlar om att äta spenat. Vad skulle du göra? Äta spenaten? Eller klagar på att det inte gör någonting jämfört med offerritualer?

Det är här jag påpekar det den viktigaste rutinen är den som du faktiskt kommer att göra. För som ordspråket säger: “Att veta och inte göra är att inte veta.”

Så vad händer om löpning får ditt hjärta att fungera mer än att gå? Skulle du sluta med din dagliga promenad även om du gillar den mer?

Och så vad händer om din malaysiska favoritbloggare säger att Vim är den bästa ordbehandlaren någonsin? Betyder det att du inte kan vara produktiv med Microsoft Word?

Det här hatar jag på optimerare

Du har förmodligen sådana här vänner: De märker att du äter mer grönsaker och fortsätt sedan med att kommentera mängden bekämpningsmedel du stoppar i din kropp. Allt medan de vargar ner en Big Mac och Cola.

Sedan finns det gymbros som bara prenumererar på ett sätt att träna. “Löpning fungerar inte tillräckligt på dina sagittala plan, bro,” skulle de säga. “Och det suger för att bränna fett.”

Återigen säger de förmodligen detta från sin bekväma soffa, efter att inte ha hållit fast vid en ordentlig träningsrutin på mer än en månad, och redan leker de teorihantverk om de enda rutinerna som är värda att göra.

Du vet vad jag säger? Om någon älskar att springa och ser sig själv göra det tills de är 90, så finns det ingen anledning att säga åt dem att lyfta lite vikter.

Samma med dig. Om du kommer på dig själv att hålla fast vid en viss aktivitet trots att ditt sinne säger till dig att du “borde” delta i den andra populära aktiviteten, bör du vara uppmärksam.

För den bästa rutinen är den du faktiskt skulle göra.

Men det finns risken för dåliga vanor också

Jag hade varit håglös och ambitionslös under större delen av mitt unga vuxna liv. Och ingen överraskning heller, eftersom jag hade valt frisör för att det var “coolt”, sedan försökte bli revisor för jag trodde att det var där pengarna fanns.

Varje dag vaknade jag utan anledning och undrade hur jag skulle klara mig med minsta möjliga ansträngning.

Det var tills jag hittade skrivandet. Och det var första gången jag någonsin kände hur det var att ha ett jobb som inte riktigt kändes som ett. Men jag avviker.

Vad som är viktigare att notera är dock att våra dagliga vanor också kan vända oss på en annan väg i livet.

Som att trycka på snoozeknappen, till exempel. Eller äta den där chipspåsen efter middagen. Eller tittar på det där sista avsnittet när vi egentligen borde gå och lägga oss.

Så ibland är de sämsta rutinerna för oss också de vi faktiskt kommer att göra.

Mina personliga fallgropar

Självklart är jag inte felfri, och jag har en tendens att hamna i det övertänksamma lägret ibland. Jag undersöker ofta en ny rutin och väger för- och nackdelar för att bara falla ur vanan en vecka senare. Här är de områden där jag kommer till korta.

Jag är en hackare. Ge mig en ny skrivmetod så kommer jag att klara det. Longhand, röstdiktering, Notion… Jag har provat dem alla. Saken är att jag ibland lägger så mycket mer tid på att optimera rutinerna i mitt huvud än att faktiskt tillämpa dem i mitt liv.

Jag är en idolföljare. George RR Martin använder Wordstar? Jag måste lära mig en lika arkaisk ordbehandlare. Neil Gaiman använder en reservoarpenna? Jag måste spendera på den exakta modellen han använder. Brandon Sanderson förlitar sig på konturer? Jag kommer att ignorera mina egna skrivprocesser för att göra detsamma. Då misslyckas jag spektakulärt och känner mig som en idiot.

Jag gillar nyhet. Jag samlar på hobbys. Jag antar att det säger allt om mina hack-jaga sätt. Faktum är att jag cyklar igenom olika skrivsätt under månaderna, bara för att få saker att kännas som nya. Jag skisserade det här inlägget med en tankekarta, till exempel. Nackdelen är att jag inte går in på en träning som jag faktiskt skulle göra konsekvent.

Personlig tillväxt: Vad betyder det för dig?

Så låt oss prata cheddar. Den äkta varan. Ämnets kött. Vilka vanor skulle du gillar att odla? Och vad skulle du egentligen göra? Var realistisk. Inga bästa möjliga scenarier här.

För mig skulle jag vara glad om varje dag bestod av: att utveckla mitt hantverk (att skriva för nu, men vem vet, det kanske kommer att förändras i framtiden), hålla rent i huset, träna, äta gott, ta hand om min älskade och lära sig något nytt.

Naturligtvis, om jag hade det på mitt sätt, skulle jag ägna hela min dag åt detta, vardagsjobbet ingår inte. Men livet har ett sätt att ta upp det mesta av din tid (det tar faktiskt upp Allt av din tid) så jag måste urvattna varje aktivitet för att passa in i min dag.

Det innebär att skriva 250 ord om dagen istället för 1 000. Tränar mindre intensivt så att jag kan behålla det hela året. Gör bara en syssla. Förbereder mina måltider för veckan.

Jag gör inte mycket framsteg inom något av områdena, men det är något som jag skulle do. Hur är det med dig? Vad skulle du egentligen göra i din vardag som är relaterad till personlig tillväxt?

Och viktigast av allt, kommer du att göra det idag?


Ingen idé att tänka på att gå med i nyhetsbrev om du inte faktiskt gör det. Vill du ha mer exklusivt innehåll som detta? Gå sedan med i gemenskapen!

liknande inlägg

Leave a Reply