Din rädsla för att se dum ut kan hålla dig tillbaka

1
Din rädsla för att se dum ut kan hålla dig tillbaka

Jag är hemsk på att småprata. Vet du varför jag tycker det? Därför att jag skulle inte vilja ha en konversation med mig.

Så jag har kommit att acceptera hur människors ögon glanar när de söker den mest artiga formen av utgång. Och jag vet varför de blir nervösa också. För jag är en skiftögd snubbe.

Av någon anledning kan jag aldrig få mina ansiktsuttryck att reagera därefter. På grund av det tenderar jag att tänka över, och resultatet är oftast bara jag som rycker på läpparna när jag borde le.

Varför berättar jag allt detta? För de senaste månaderna har lärt mig mycket om socialt umgänge. Vilket är en stor sak eftersom jag brukar vara en eremit.

Lektioner i socialt umgänge

Som någon som hatar tanken på småprat har jag sedan dess lärt mig att omfamna färdigheten. För det är inte bara en vansinnig handling. Det är faktiskt en förutsättning för att lära känna någon bättre.

Man kan trots allt inte fråga någon man precis har träffat om meningen med livet, eller hur?

Men den kanske mer intressanta läxan jag har lärt mig är att min tafatthet är en egenskap och inte en bugg. Vissa människor kan gå in i ett rum och få uppmärksamhet. Mig? Jag är mer av killen du glömmer direkt efter.

Men det är bra, förstår du. För jag kan skruva ihop mina konversationer med dig, och du kommer förmodligen inte ihåg det nästa gång vi träffas.

Ändå är det inte den största takeaway jag fick från mina sociala utflykter. Min största läxa är – och om jag skulle sammanfatta det åt dig i minsta möjliga antal ord – det här: Var inte rädd för att se dum ut.

Hur du kan se dum ut

Vill du se dum ut? Det är lätt. Faktum är att det mesta i livet bär den risken. Du kunde uttrycka något under ett möte, bara för att få reda på att ämnet behandlades för fem minuter sedan.

Du kan skicka ett förslag till en kund, bara för att få reda på att du helt missade den information de gav.

Du kan till och med missta citrongräs för vårlök i snabbköpet och sedan missa ditt recept hemma (helt inte hänt mig).

Men vet du vad som händer när du ser dum ut? Ingenting. Åtminstone när det gäller att dö av pinsamhet. Du kommer att tycka att framsteg på den avdelningen saknas, minst sagt.

Du kommer dock att få bollen i rullning. Och du kommer att tycka att dina “dumma” handlingar är avgörande för att ta dig till nästa steg.

Så om vi går tillbaka till småpratexemplet, visst kan du känna dig dum när du pratar om vädret, men du börjar åtminstone en konversation.

Och om det är en sak jag har lärt mig av att vara i rum fulla av främlingar så är det att folk är mer mottagliga för bekanta ansikten, även om det ansiktet bara frågat dem om vädret en gång tidigare.

På samma sätt kan det verka som socialt självmord att ta upp en omstridd punkt i ett möte, men anekdotiskt sett har jag märkt att de som säger upp sig – oavsett ämnet – ofta ses i ett bättre ljus än de tysta.

Vad du än lägger ut i världen behöver inte vara en slutprodukt

Jag tror att det största området vi fastnar för är att tänka att allt vi gör eller säger måste vara den mest upplysande bit av visdom som människan känner till. Varje e-postmeddelande måste strykas ur alla vinklar. Alla samtal måste vara meningsfulla.

Men vet du vad jag tycker? De bästa produkterna formas till förverkligande istället för att vara perfekta från början.

Tänk på alla dina subjektiva strävanden som ett första utkast som kan formas allt eftersom, istället för att göra-eller-dö-situationer som beror på en möjlighet.

Hur man kommer över rädslan för att se dum ut

Så du kanske letar efter mer konkreta metoder som du kan tillämpa i ditt liv. Oroa dig inte, för jag har din rygg.

Genom min egen ångest kring sociala händelser har jag utvecklat några tekniker för att lindra stressen av att sätta mig där ute, och här är de jag använder mest för att få mig igenom rädslan att se dum ut.

Först, jag fokusera på den andra personen. Så jag lägger märke till deras kläder. Deras tillbehör. Hur de talar högre eller snabbare när de tar upp sina ämnen av intresse. Hur de måste känna likadant inombords.

Ju mer jag riktar min uppmärksamhet mot den andra personen, desto mindre fokuserar jag på mina egna känslor och brister. Och ju mindre jag tänker på mig själv, desto lättare är det att konversera utan de där irriterande mikropauserna tack vare min andra gissning.

Detta går hand i hand med den andra tekniken, som är att tänk på samtal som ett sätt att ge tillbaka till världen.

Om du är en introvert som jag, vet du redan hur mycket ansträngning att prata kräver. Det är därför när du axlar bördan och talar, du faktiskt hjälper andra.

Så ja, även om du låter dum, så kommer du åtminstone att ta bort belastningen på någon annan, och de kommer att vara tacksamma mot dig för att du gör det. Och när du väl ser saker på det sättet blir det plötsligt ett litet pris att se dum ut.

Slutligen, om du behöver något mer påtagligt som trygghet, då har jag hittat det forskar om personerna eller händelsen gör att du kan förbereda dig i förväg.

Så om jag har tillgång till gästlistan ser jag till att förfölja deltagarna så att jag vet vad jag ska fråga dem baserat på deras sociala medieprofiler.

Eller låt oss säga att jag deltar i lanseringen av en senaste bilmodell. Sedan ser jag till att studera bilbranschen lite så att jag har samtalsfoder redo när jag pratar med nyckelpersoner på eventet.

Låt inte denna rädsla hålla dig tillbaka

Att skriva den här artikeln har belyst hur mycket av mitt liv som styrdes av min rädsla för att se dum ut.

Jag hatar att trycka på Publicera-knappen eftersom jag är rädd att det skulle vara ett dumt inlägg. Jag gillar inte att ringa för jag vill inte se dum ut. Jag är rädd för att be om saker av samma anledning.

Vem visste att att vara en töntig idiot i konversationer faktiskt skulle lära mig att leva livet bättre?

Och det är med den avsikten jag avslutar detta inlägg här. Jag ska vara ärlig och erkänna att jag känner mig dum när jag skriver det här inlägget.

Men du kommer förmodligen att glömma detta när nästa vecka rullar runt.


Bli en del av mitt nyhetsbrev för mer innehåll som detta (som du inte kommer att få någon annanstans på sidan). Innehåller även en gratis guide om hur du utvecklar din blogg genom konsten att kommentera.

liknande inlägg

Leave a Reply