Du är inte dum, du lär dig bara annorlunda

0
Du är inte dum, du lär dig bara annorlunda

Jag lagade aldrig något utöver snabbnudlar förrän jag var omkring 30 år gammal. Jag försökte visserligen i yngre ålder, men jag lyckades blanda ihop matolja och citronsaft. Fråga mig inte hur. Allt jag minns var förvirringen jag fick när “oljan” blev klibbig.

Senare i livet gav jag matlagningen en ny chans och valde stekt ris den här gången. Återigen lyckades jag skruva upp det genom att få allt att fastna i pannan. En non-stick panna.

Sedan dess gav jag köket en bred koj, tänkte att matlagning endast var reserverad för de få utvalda som hade välsignats med magiska kunskaper om krydda och eld. Människorna som utan ansträngning kunde förvandla en skiva kycklingkött till cordon bleu.

Sedan inträffade pandemin.

COVID, en välsignelse i förklädd

Jag gick nästan ner i det bakande kaninhålet – precis som alla andra verkade göra under karantänen – men så stötte jag på matlagning igen. Jag tänkte att jag skulle få ut mer av dagliga rätter än efterrätter så det var tillbaka till spisen. Men eftersom jag kände till mina förmågor begränsade jag mig till att bara koka ägg.

Det var bara ett experiment, egentligen.

Men vet du vad? Mina äggröra blev okej. Så jag provade den soliga sidan upp. Sedan omeletten. Sedan den franska omeletten. Kinesiskt ångat ägg.

När mitt självförtroende växte började jag lägga till andra ingredienser, som vårlök, tomater och ost.

Jag gick ut och köpte en gjutjärnspanna. Sedan rostfritt stål. Jag finslipade fortfarande mina kunskaper med det ödmjuka ägget tills jag vande mig vid kastrullerna.

Snart kunde jag uppskatta hur varm pannan var, och jag blev bra på att förhindra att mat fastnade, så jag tog examen till kött och grönsaker. Jag började till och med blanda min egen belacanmix.

Idag kan jag fortfarande inte laga mat så bra, men jag kan självsäkert försörja mig med skafferihäftklamrarna.

Varför berättar jag den här långrandiga historien? För jag har lärt mig att det inte är ämnet som utmanar en ibland. Det är så du lär dig. Och oavsett vad du ägnar dig åt, oavsett om du har talang för det eller inte, måste du hitta en väg som sjunger för dig.

Så var inte så snabb att bedöma dig själv, eller ett visst yrke.

Ägg lärde mig allt jag kan om matlagning

Kom att tänka på det, ägg kan verkligen lära dig mycket om matlagning. De lär dig om värmekontroll, hur du använder ett lock för ångkokning, hur du öser och vänder, hur olika pannmaterial hanterar värme på olika sätt och hur du saltar din mat.

På samma sätt, vad jag vet om att skriva, har jag lärt mig genom den informella handlingen att blogga. Visst, det finns mitt dagliga jobb som också involverar skrivande, men jag betraktar det bara som riktigt skrivande om det är något jag skapar utan att få en brief.

Jag har valt att utöva min konst genom att blogga eftersom det är det medium som bäst släpper lös min sanna röst. Och det kommer att vara där jag kommer att fortsätta finslipa mitt hantverk så länge jag skriver.

Du måste hitta din egen väg

Jag ska ge dig ytterligare ett exempel på hur jag har hittat min inlärningsväg.

Förutom att laga mat har simning också varit en färdighet som hade undgått mig under större delen av mitt liv. Jag lärde mig bara simma ordentligt, igen, under pandemin.

Som barn rådde mina föräldrar mig alltid att lära mig bröstsim, vilket jag bara inte kunde få. Och mina välmenande vänner hade alltid en övning av något slag när de fick reda på att jag inte kunde simma – håll i poolkanten och träna på att sparka, eller lär dig att flyta på ryggen.

Men vet du hur jag äntligen fick skickligheten att hålla fast? Genom att fokusera på min andning. Så jag guppade bara över vattnet och vred sedan på huvudet för att andas som om jag simmade freestyle.

Det visade sig att freestyle känns så mycket mer naturligt för mig, och det tog mig bara ett par dagar att lära mig. Det är efter ett helt liv av kämpande med bröstsim.

Vill du ha fler exempel?

Språk: När jag lärde mig läsa kinesiska gjorde jag bokstavliga kopplingar till karaktärerna för att lättare kunna memorera. Till exempel betyder 刚 ‘bara’. För mig ser karaktären ut som en bräda och en kniv. Så jag föreställer mig att kniven precis har skrapat “X” på tavlan, och det är så jag minns ordet (det är förmodligen mer vettigt för mig än för dig, lol).

Vägbeskrivning: Säg åt mig att svänga vänster vid bensinstationen och sedan ta höger vid sjön så kommer jag förmodligen att köra hela vägen från Malaysia till Singapore och fortfarande inte hitta min destination. Jag insåg ganska tidigt att det enda sättet jag kommer ihåg vägbeskrivningar är genom att resa dit flera gånger. Waze har avskaffat det här, men då, om jag behövde vara någon annanstans, brukade jag köra fram och tillbaka bara för att få min vägbeskrivning.

Teckning: Jag kan inte rita efter nötter, men jag kan rita former. Och att vara bra med 3D-former gör att jag kan sätta ihop en hunds kropp, en bil eller en arm. Så även om jag fortfarande inte kan rita en hjälm från fantasin, hjälper det mycket i det avseendet att veta hur man ritar en sfär.

Var alltid medveten om dig själv

Jag antar att den viktigare frågan här är att alltid fråga dig själv: “Varför vill jag lära mig det här?”

För svaret kommer att vara särskilt användbart när du kommer på att du surfar på Instagram istället för att lära dig det nya språket, eller måla en statyett istället för att skriva.

Om du också skulle välja den ena aktiviteten framför den andra, fråga dig själv om det du tror att du “bör” göra bara är en valfri “trevlig att ha”. Kanske är det dina andra utvalda aktiviteter – som den tidigare nämnda figurinmålningen – som är din sanna kallelse istället.

Och att veta den skillnaden är en värdefull läxa i sig.


Jag ska vara ärlig här: Jag vill ha din e-postadress. Detta för att jag ska kunna fortsätta att skicka mer (exklusivt) innehåll till dig ifall den här sidan någonsin skulle gå ner. Dessutom får du en gratis guide om hur du kan utveckla din blogg.

liknande inlägg

Leave a Reply