Hur jag använder listor för att hjälpa mig att skriva bättre och smartare

3
Hur jag använder listor för att hjälpa mig att skriva bättre och smartare

Sånt är livet. Det gör det alltid. Och när den tiden kommer är skrivandet alltid det första att gå.

Själv blir jag ofta offer för livets ökande krav. Av att behöva försörja sig. Att förbereda sig för att skaffa familj. Att hantera nödsituationer. Men det betyder inte att jag måste lägga mitt skrivande åt sidan.

Det är därför jag har kommit på dessa listor som sätter fart på mitt skrivande.

Ibland välsignar musan mig med sin närvaro, och med vilken skribentplanet som helst som är i retrograd, får jag magiskt gott om tid att utforska ordens magi.

De flesta gånger är det dock som att försöka få ett gäng katter att ställa upp – omöjligt även om jag hade yrkesutbildning.

Det är där systemet kommer in. Det gör att jag kan komma igång när jag äntligen kan möta den tomma sidan. Så här är de, listade åt dig, i hopp om att du skulle ha nytta av ett par.

1. Idélistan

Vi börjar med den vanligaste. Så vanligt faktiskt att jag antar att du redan har en. Min idélista är där jag listar mina … ja… idéer.

Men dess användbarhet ligger inte i själva listan. Istället är det lätt att spela in idéer. Det är därför du måste skapa ett system som har minsta möjliga friktion.

Jag använder personligen Obsidian eftersom min telefon eller bärbara dator alltid är inom räckhåll. Det är snabbt nog att spela in snabba tankar, och det synkroniseras med molnet också. Kan inte begära mer, verkligen.

Jag använder också papper och penna. Det enda problemet är att jag kanske aldrig kommer att se de anteckningarna igen.

Åh, förresten, det är viktigt inte för att kvalificera dina tankar i detta skede.

Såg en ekorre i din trädgård som inspirerade till en ny tomt för en zombie-gnagare? Skriv ner det. Ordet “hummus” utlöste en speciell scen i ditt sinne? Skriv ner det. Frasen “Jag undrar hur ett kärleksbrev från Satan ser ut” kommer att tänka på men du vet inte varför? Skriv ner det.

Du kommer att upptäcka att dessa idéer, en gång på papper, kommer att börja växa nu när du har lagt dem i din kompostbehållare. Du kan alltid komma tillbaka till dem eller ignorera dem för alltid.

Vad du än gör, komplicera inte saker och ting för mycket. Så lämna din färgkodning eller alfabetiserade index till din bujo istället.

2. Att göra-listan

Ännu en no-brainer. Du har förmodligen använt den här mycket också. Det är ett bra sätt att hålla sig på rätt spår, särskilt om du lätt distraheras av uppgifter som att krydda din gjutjärnspanna när du egentligen borde skriva.

Varför är att göra-listor viktiga? För som författare tenderar vi att underskatta den tid vi behöver för att skriva. Vi antar att en timme är allt vi behöver för att skriva en berättelse, sedan inser vi att ytterligare en dag har gått och vi har knappt skrivit två meningar.

Jag håller en att-göra-lista eftersom det är mitt sätt att lura mig själv till handling. Jag har uppgifter grupperade efter nivåer – tuffa, medium, lätta – och jag väljer dem baserat på mitt humör.

Jag använder en evig rullande lista. Så jag behöver inte ha kryssat i rutor bara för att njuta av min tidigare produktivitet. Jag tar bort mina färdiga uppgifter och lägger till nya allt eftersom de kommer in i en huvudlista. Här går både personliga och arbetsuppgifter.

Även om det är en 50/50 chans att jag kommer att göra något, går det fortfarande in i listan. På så sätt behöver jag inte känna att jag kanske har glömt något viktigt.

3. Påminnelselistan

Jag gillar att umgås på WordPress, men jag kommer knappt ihåg min egen födelsedag. Det är därför elektroniken kommer till nytta.

Påminnelselistan är där jag registrerar varje detalj om bloggare som du, speciellt på den här plattformen. Så jag kommer att logga ner ditt riktiga namn (särskilt om du använder ett smeknamn för din blogg), dina bakgrundshistorier, eventuella uppföljningar eller tankar om dina inlägg som jag gillar.

Detta är så att när jag surfar på webbplatser som KM Allans, till exempel, vet jag att jag ska kalla henne Kate, eftersom hennes namn inte är lätt tillgängligt på hennes blogg.

Vill du att jag ska komma ihåg något om dig? Skriv bara ett faktum i kommentarsfältet nedan så lägger jag till det i listan.

4. Genvägslistan

Med utgångspunkt i punkten ovan kommenterar jag också mycket på WordPress. Jag skulle grovt räkna med att ha skrivit cirka 15 000–20 000 kommentarer hittills (det är 20–30 varje dag i cirka tre år).

Vilket naturligtvis betyder att jag tenderar att upprepa vissa fraser om och om igen. De vanligaste är “tack för det här inlägget” och “tack för att du delar”. Du kanske har märkt dem om vi har bytt kommentarer.

Varför gör jag det här? För det är mitt sätt att avsluta konversationen. Jag kan inte bara lämna en kommentar hängande. Det är som att ha ett telefonsamtal på film. Vet du hur karaktärerna alltid lägger på utan att säga hejdå? Ja, det gör mig galen.

Så jag ser till att undvika abrupta avslut genom att ta med ordentliga avsked. Allt jag gör är att skriva “tftp” eller “tfs” och motsvarande fraser dyker upp.

Jag har en massa andra genvägar också, och de sparar mig förmodligen ett par sekunder varje gång jag använder dem. Inte mycket, eller hur? Men multiplicera det med 20 000 inlägg så kommer du förmodligen att sluta håna min horologiska sparsamhet.

5. Inlärningslistan

Då och då hittar jag nya intressen inom ämnet skrivande som jag skulle vilja utforska vidare. Det fanns en period då jag ville lära mig allt om journalföring. Min senaste strävan är Greggs stenografisystem. Bara naturligt, att se hur jag alltid har en penna i handen.

Jag lär mig också om de ämnen jag skriver om. Så produktivitetslektioner kommer in på den här listan. Hälsa. Matlagning. Mindfulness. Vissa ämnen kanske inte relaterar exakt till skrivandet, men de växer fortfarande mitt hantverk ändå.

6. Listan att konsumera

Den här listan liknar ovanstående, men den är mer inriktad på konsumtion. Så om någon nämner en intressant video eller en bra roman, så skriver jag ner det här.

Det är mitt sätt att skrapa kliar av informationshamstring utan att faktiskt göra det. Och när jag är uttråkad drar jag bara något från den här listan för att konsumera.

7. Romanredigeringslistan

Sist men inte minst är min redigeringslista för romaner. För varje manuskript håller jag en löpande lista med frågor och redigeringsanteckningar. Här ställer jag mig frågor som “hur skulle hackningen fungera?” eller “vilken är den snabbast verkande narkosen?”

Jag påminner mig också om vilka ändringar jag har gjort och varför, bara för att jag inte ska känna mig så vilse i framtida revisioner.

Det här är dock inte samma sak som min världsbyggande bibel. Bibeln innehåller varje detalj om mina karaktärer, världar och element bakom kulisserna, som valuta. Romanredigeringslistan är å andra sidan mer som lappanteckningar för mig själv.

Det är dock inte det mest användbara för allmänt skrivande, varför jag sparade det här till sist.

Skriv det bara på papper

Jag känner mig som en trasig skiva när jag säger detta, men det kommer inte att hindra mig från att upprepa hur jag är i lägret “skriv bara”. Det beror på att oavsett vilka mål du har som författare, är det enda sättet du någonsin kommer att uppnå dem genom att ha skrivit.

Men det gäller också tankarna och problemen som studsar i huvudet. För att bearbeta dem bättre är det vettigt att först sätta dem på papper och ställa frågor senare. Bokstavligen.

Så det spelar ingen roll om det är en lista på din telefon eller en långrandig berättelse på ett brevblock. När du är osäker, skriv bara. Det finns trots allt värre saker du kan göra.

Vilka saker, frågar du? Tja, jag antar att jag måste skriva en lista för det.


Har jag fler listor att dela? Eller gör jag inte det? Bara ett sätt att ta reda på det: gå med i nyhetsbrevet. Du får exklusivt innehåll och en gratis guide om hur du utökar din WordPress-publik, med noll engagemang från din sida. Dessutom kan du avsluta prenumerationen när som helst.

liknande inlägg

Leave a Reply