Hur man får ut det mesta av varje dag (även de dåliga)

1
Hur man får ut det mesta av varje dag (även de dåliga)

Så livet har sett det lämpligt att välsigna mig med några bra förändringar i livet, med en speciell omvälvning som en ny karriärbana.

Men det betyder också mindre tid för min blogg och romaner – särskilt för att stirra ut genom fönstret och fundera på nästa meningar i min berättelse.

Nuförtiden är det bara bam-bam-bam. Har du en bloggidé? Slå ut de där få styckena när jag kan. En ny handlingsriktning? Skriv det på papper först och tänk på det senare.

Så skönt att kunna ha fritid på helgernaskulle jag tro. Då kan jag verkligen göra vad jag vill.

Det är dock ett farligt sätt att tänka. För du vet vad som brukar hända när du börjar se fram emot helgerna? Dina vardagar upphör att ha betydelse. Men det är inte målet i livet. Huvudmålet är att finna mening med varje dag.

Så, här är jag och väntar inte längre på att tjäna pengar på mitt livs obligationer. Jag väljer istället att vara nöjd med mitt mentala banksaldo, oavsett siffra. Men hur?

Träning är kung

Detta är icke förhandlingsbart. Inte för att jag är intresserad av hustle-kultur eller har ambitioner att bli en fitfluencer. Istället beror det på att ett endorfintillstånd gör det vardagliga mer intressant, samtidigt som det minskar allvaret i mitt livs problem.

Den version av mig som försöker ta itu med dagen utan att först ta på mig min endorfinrustning är en smärta att vara runt. Det finns inget sätt jag kan göra min dag rättvisa utan att först ha rätt tänkesätt. Och rörelse hjälper till med det.

Att vara fysisk ökar också min chans att vara fysisk. En uppåtgående spiral, om man så vill.

Så oavsett om det är en dag med rygg-till-rygg-fotograferingar eller en händelselös helg, kommer jag fortfarande att hitta tid att lägga in någon form av fysiskt arbete. Det är att välja att träna oavsett vad som kommer i min väg, bara så att jag bättre kan möta allt som kommer i min väg.

Det finns alltid tid för mental återhämtning

David Goggins kallar detta sina “mentala hjälpstationer”. Under hela dagen – och hans dagar är späckade till brädden – kommer han att lyckas hitta små stunder att återhämta sig från sina ansträngande träningspass, som när han äter eller badar. Och om Goggins kan hitta pauser i sin dag, varför kan inte en Average Joe som jag göra detsamma?

Jag har hittat en tillflyktsort på min timmeslånga pendling, särskilt under trafik från stötfångare till stötfångare. Ja, jag är mycket hellre hemma än fast i min bil, men att vara ensam (och ha en ursäkt för att göra det) är en ganska terapeutisk tid på dagen.

Det är där jag kan tänka på mitt skrivande, min framtid och de planer jag vill tillämpa i mitt liv. Ingen annan tid på dygnet tillåter en så tyst och lång kontemplation som när jag kör till jobbet.

Plus, även om livet skulle skruva upp intensitetsratten, kommer jag fortfarande att ha det ganska bra. Jag är inte fångad i ett krigshärjat land och jag är inte heller en krigsfånge. I den meningen kommer jag att göra det alltid ha friheten att hitta mina egna mentalhjälpsstationer, oavsett hur livet blir.

Kärlek är den största känslan

Vet du hur folk rekommenderar dig att ställa upp som frivillig för att må bättre om dig själv? Tja, som det visar sig, behöver du inte vänta tills du får en plats i ditt lokala soppkök. Du kan bara välja att ge din kärlek och tid fritt, just här just nu.

Hur jag personligen gör detta är genom att hjälpa människor på jobbet. Visst får jag betalt för att göra det jag gör, men när en kollega ber om hjälp ser jag till att göra allt jag kan för att göra deras liv bättre (det hjälper att mina nya kollegor är ganska coola människor).

Vissa människor ser på detta som att andra drar sig över sitt ansvar på dig. Jag ser det som en positiv närvaro i världen.

Att se mig själv som användbar tenderar dessutom att tysta de negativa tankar jag brukar hysa i mitt sinne. Så i den meningen gynnar jag mycket mer än de människor som behöver det.

Vet att dina problem också är dina gåvor

Livet kommer aldrig att bli perfekt. Och vår strävan mot nirvana är inte en engångsdestination som vi bara kan nå och vara klara med.

Det kommer att bli upp- och nedgångar. Du kommer att sälja en novell. Du kommer att få ditt drömjobb. Du kommer att bli avvisad i flera år. Du kommer att bli avskaffad.

Livet förändras alltid. Men en sak som förblir konstant är att du fortfarande kommer att vara du. Du kommer att leva. Du kommer att andas. Och du kommer att möta din dag, frivilligt eller inte.

Visst, du kan komma på tusen sätt på hur ditt liv kan bli bättre, men jag tror att oavsett hur tråkig dagen är, kommer du alltid att ha en tendens att missa den efter en viss tid. Så varför inte njuta av det nu istället för att se vemodigt tillbaka tio år in i framtiden?

Roliga grejer är alltid roligare efter offer

Även om du kanske hatar att vakna i mörkret på jobbet, ger det också så mycket mer mening att ta en kaffe vid soluppgången.

Ja, du kanske bara har en halvtimme på dig att skriva nu, jämfört med hela dagen innan du fick barn, men det betyder bara att du kommer att uppskatta din skrivtid så mycket mer.

Dessutom är glädje en mycket ombytlig sak. Tänk på all fritid du får i livet: Netflix, YouTube, tv-spel, ätande. Skulle du känna dig lycklig om du hade flera månader i sträck att bli sugen på nämnda aktiviteter? Eller skulle du må bättre av att njuta av dem efter att ha fått ordning på resten av ditt liv?

Dessutom – och jag vet att jag har sagt det här förut – blir du så mycket mer effektiv vid alla uppgifter när du har ont om tid. Jag vet att jag skriver mer när jag är upptagen med livet, jämfört med de tillfällen då jag får slappa så mycket jag vill.

Idag är en välsignelse

Jag antar att min poäng med det här inlägget är att dagen fortfarande kommer att gå, oavsett om du gillar det eller inte, så du kan lika gärna hitta sätt att göra det förstnämnda.

Livet är trots allt inte en omgång roulette där du snurrar på hjulet och hoppas att du får det nummer du hade satsat på. Istället är det mer ett pokerspel där du får en hand och fortfarande väljer vad som händer, trots din första tur.

Dagens “gurus” skulle säga till dig att uppskatta dagen. Att vara tacksam för att du lever. Jag säger repa det. Att vara vid liv har sina egna problem och bekymmer. Men vet du vad? Det betyder inte att du inte kan ge livet en chans.

Du kan arbeta utifrån kärlek och sträva efter att vara den bästa personen du kan vara. Eller så kan du vara illvillig och dras sparkande och skrikande till din grav, och vägrar låta dina problem få det bästa av dig.

Hur som helst, det finns ingen anledning till varför du inte kan sparka röv, oavsett vilken hand du har fått. Som jag ser det har du alltid ett val om hur du vill möta dagen.

Och om du väljer att le oavsett vad som har kastats i din väg, har du redan vunnit.


Jag ska vara ärlig: jag vill ha din e-postadress. Bara för att jag skulle älska att hålla kontakten om den här webbplatsen skulle gå ner. Men jag ska göra det värt mödan med exklusivt innehåll var fjortonde dag. Dessutom får du en gratis guide om hur du får din blogg att växa.

liknande inlägg

Leave a Reply