Hur man växlar och höjer produktiviteten

2
Hur man växlar och höjer produktiviteten

När körde du senast ett stick shift?

Verkar som en irrelevant fråga, tills du minns det faktum att jag är författare. Och som det visar sig, att vara författare ger mig förmågan att göra de mest galna analogier. Därför förrättar vi idag äktenskapet mellan produktivitet och att köra en manuell växellåda.

Men först, låt oss diskutera produktivitetsöverväxling (PO). Är det en snygg ny term jag hittat på? Ja. Det är viktigt? Inte riktigt. Ska vi fortfarande behandla det som redan existerande företagsspråk? Absolut.

Så vad är det? I ett nötskal är det i princip flow.

Du har förmodligen känt PO minst två gånger i ditt liv. Du vet, som den gången orden bara rann ur dig när du inte försökte. Eller när du sprang de där tio milen utan att känna det. Eller när startade en doodle på morgonen och slutade efter solnedgången, utan att ens märka det.

Det är produktivitetsöverdriven. Och chansen är stor att du var tvungen att växla flera gånger för att komma dit.

Vikten av att växla

Så varför det här snacket om att växla?

Tja, du kanske kommer ihåg den gången jag skrev om Hög du och låg du. Det är i princip ett inlägg om dina lägsta och högsta växlar.

Men produktivitet är en komplex varelse och är långt ifrån binär, så du behöver andra lägen förutom “Netflix hela dagen” och “bollar mot väggen”. Vilket för oss till ämnet växling.

Och den viktigaste punkten den där ämnet är första växeln. Varför? För det är där allt börjar, oavsett jakten. Dessutom är det den svåraste utrustningen att lära sig, och du kan till och med förstöra din motor med den.

Första växeln: Den som får dig igång

Här är den gyllene regeln: du kan inte gå någonstans utan att starta på första växeln. Men det är också den svåraste utrustningen att bemästra, särskilt när det gäller att inte stanna.

På baksidan är det viktigt att notera det den första växeln tar dig inte till din destination. Det är de andra växlarnas jobb.

Faktum är att om man ser objektivt på det, är första växeln ganska halt. Med en toppfart på 40 km/h (och det pressar på den) färdas du inte mycket längre förbi nästa block om du inte växlar.

På samma sätt verkar första växeln i verkliga livet komiskt värdelös. Att skriva 250 ord om dagen ser dumt ut jämfört med de 80 000 orden i en genomsnittlig roman. Och att klä på sig till gymmet är ganska dumt kontra att faktiskt träna.

Men uttryckte det så här. Den första växelns uppgift är bara att få dig att röra på dig. När du väl accepterar det perspektivet blir det lättare att se dessa “meningslösa” uppgifter som vad de verkligen är: din inkörsport till PO.

Ett sätt jag gillar att ta in första växeln är att använda Mel Robbins femsekundersregel. Allt du gör är att räkna baklänges från fem till ett, och du kommer att bli förvånad över hur ofta du faktiskt går upp och gör vad du ska.

Behöver du vakna men din säng är för bekväm? Försök att räkna ner från fem till ett. Sitter du i soffan och orkar inte diska? Räkna baklänges. Behöver du göra maten men känner inte för att gå ut? Dito. Jag har använt den här metoden för att gå ut med hunden, sopa golvet, skriva artiklar och till och med börja träna.

Jag vet, det låter som woo-woo-skit som i bästa fall är barnsligt. Jag trodde att det här också var en tjur, tills jag faktiskt provade det. Det fungerar seriöst. Ge det en chans och berätta vad du tycker.

De andra växlar till produktivitet överväxel

När du väl är igång är det dags att hålla farten uppe. I andra växeln, vill du ställa in deadlines eller ett dagligt schema. I mitt fall, när jag har skrivit mina 250 ord för dagen, kommer jag att bifoga den uppgiften till ett projekt – den här artikeln, till exempel – som gör att jag kan hålla det större målet i åtanke.

Därefter går vi in ​​på tredje växeln. Det är här du hamnar i ett spår och börjar optimera. Jag använder fortfarande mitt skrivexempel och det är här jag hittar tidsfickor där jag är mest kreativ. Visst, jag kan veva ut 250 ord när som helst på dygnet, men om jag inser att jag är kvickare på natten, så är det då jag ska skriva. Ingen anledning att göra saker svårare för mig själv.

Jag vet att bilar vanligtvis har fem växlar, men låt oss för enkelhetens skull begränsa det till fjärde växeln. Det är här du når din toppfart och sätter personliga rekord. Det här är det bästa du. Ditt flödestillstånd. Och om du har turen att komma hit ofta, så är det här du frågar mer av dig själv. Behärskar du redan 250 ord om dagen? Sikta på 500. Sedan 1 000. Då är himlen gränsen.

Vill du veta varför det alltid är viktigt att utmana dig själv på fjärde växeln? Se den här videon där människor är bra på sina jobb. Oavsett vad du gör i livet kommer du alltid att få tillfredsställelse av att göra det på bästa sätt.

Det spelar ingen roll om du skivar bröd eller tvättar toaletten. Det finns alltid ett sätt att visa din behärskning. Och om du känner dig nöjd tittar på den videon, föreställ dig hur bra du skulle känna dig gör den.

Hålla sig i överväxel: Felsökning

Jag känner mig som ett brutet rekord som lyfter fram dessa möjliga fallgropar upprepade gånger under hela min blogg. Men anledningen till att jag upprepar mig själv så mycket är för att dessa problem är det du oftast möter.

Uppskjutande

Min anledning till att skjuta upp är att jag vill att allt ska vara perfekt innan jag tar det första steget. Vilket, låt oss inse det, aldrig kommer att hända. Det finns aldrig en dag där jag verkligt få skriva eller träna som jag vill.

Jag är mest kreativ på natten? Det slutar med att jag får övertid på jobbet. Planerar du att simma? Poolen kommer att vara stängd.

Hur jag bekämpar detta är av omfattar inga noll dagar. Oavsett vad som händer försöker jag göra det bästa med det jag har. Att skriva tio ord är bättre än ingenting alls. Samma sak med armhävningar. Och de kanske inte är den perfekta rutinen, men de kommer att börja växa efter en månad eller två.

Distraktioner

Mitt näst största problem är borta från YouTube. Internet är en sådan välsignelse och en förbannelse. Men när det kommer till den totala produktiviteten faller jag offer för den ändlösa rullningen varje gång.

Detta är ett pågående arbete, men min nuvarande lösning är använda lågteknologiska alternativ för uppgifter. Det innebär att jag skriver ut mina artiklar i handen eller får kreativa idéer från faktiska böcker och inte från Google. Abstinens fungerar bättre än måttfullhet i mitt fall.

Göra flera saker samtidigt

Jag jonglerar alltid med flera skrivprojekt eller sysslor, och du kommer till och med att se mig titta på TV medan jag är på min telefon. Detta är inte bara ett mindre effektivt sätt att närma sig mina uppgifter (uppmärksamhetsrester är en grej), utan det påverkar mig också inte att fokusera på uppgiften.

Av någon anledning, att göra-listor fungerar bra för mig, särskilt sorten penna och papper. Det håller mig fokuserad på de uppgifter jag har lagt ut för dagen, även om jag inte konsulterar listan igen. Jag försöker också hålla mina enheter utom räckhåll.

Låt oss parkera det här

Om vi ​​ska gå all in på denna liknelse borde jag nog ta upp det faktum att bilar behöver rutinservice, vilket betyder att du också gör det.

Gör en inventering av dig själv då och då. Kontrollera dina däck. Byt olja. Jag vet inte vad som är den verkliga motsvarigheten för dig, för det är bara du som kan svara på det.

Var heller inte rädd för backväxeln. För ibland måste man göra de där trepunktsvängarna i livet för att komma dit man vill.

Hur som helst, det för oss till slutet av det första inlägget 2023. Gott nytt år om jag inte redan har önskat dig det. Må du uppnå produktivitetsöverväxling för hela året, och kom ihåg att växla till neutral då och då.

Vroom vroom, moderfäder. Ha ett bra år framför dig.


Börja din 2023 rätt genom att gå med i nyhetsbrevet och få exklusivt innehåll som du inte hittar någon annanstans på sajten. Du får också en gratis guide om hur du utökar din WordPress-publik, gratis! Nämnde jag att det är gratis?

liknande inlägg

Leave a Reply