Hur onlineöverbelastning skadar din författarkarriär

3
Hur onlineöverbelastning skadar din författarkarriär

Som författare och människa är produktivitet och lycka högsta prioritet för mig, och jag var redan medveten om de negativa effekterna av Internet på mina egna kognitiva processer och förmåga att känna mig helt levande när jag läste The Shallows: Vad Internet gör med våra hjärnor många år sedan.

Men The Shallows kristalliserade mitt tänkande och övertygade mig om att spendera mycket mindre tid “ansluten”.

Nicholas Carrs The Shallows: What the Internet is Doing to Our BrainsNicholas Carrs bok, en 2010 New York Times bästsäljare och en finalist för 2011 Pulitzer-priset för allmän facklitteraturbeskriver de många vetenskapliga studierna som visar hur det nästan konstanta bombardementet av våra hjärnor med information från elektroniska medier förändrar bokstavligen strukturen på våra hjärnor och förändrar våra liv – och inte till det bättre.

Som författare behöver jag koncentrera mig under långa perioder. Men det har blivit svårare under det senaste decenniet, svårare samtidigt som jag spenderar mer av mitt liv på Internet för arbetsprojekt och för det jag har valt att göra online, som att skriva den här bloggen och mina andra bloggar, ha en aktiv Twitter konto, interagera med vänner på Facebook, läs nyheterna, följ några aktier … listan fortsätter och fortsätter.

Jag jämför mig ofta under de senaste åren med hur jag gick på forskarskolan vid University of California, Davis och tog min magisterexamen i statsvetenskap från 1987-1989. Visserligen var jag yngre då och mycket motiverad att lyckas, men jag kunde koncentrera mig så mycket bättre för 30 år sedan än vad jag kan nu.

En fråga till dig

Om du minns en tid före Internet och smartphones, jämför din koncentrationsförmåga då med hur väl du koncentrerar dig nu.

Väl? Läs vidare…

Nyckelpunkter för författare … och alla andra

Det här är utdrag ur anteckningarna jag gjorde om boken. Jag använder termen webb brett. Det inkluderar allt som ansluter dig elektroniskt till avlägsna källor för information eller stimulering, främst Internet och mobiltelefonteknik, oavsett om det är en bärbar dator, en surfplatta eller en smartphone. Jag använder “vi” och “oss” främst för att hänvisa till människor som spenderar för mycket tid på webben och inte fokuserar på vad de specifikt behöver få ut av det innan de går av så snabbt som möjligt.

1. När vi är på webben fortsätter vi att söka efter ny information för att underhålla oss, för att stimulera oss – vi fortsätter att klicka på länkar och titta och lyssna. Vi ställer in e-postvarningar och kollar tvångsmässigt sociala medier och andra sajter ofta, för att få den där intressanta godbiten så snart som möjligt. Ofta blir detta beroendeframkallande beteende.

2. Använda webben minskar vår förmåga att koncentrera oss djupt under långa perioder. Det tränar oss istället att längta efter nya stimuli, vilket gör det svårt att fokusera mer än några minuter. Det här är “det grunda”.

3. Webbtid minskar vår förmåga att tänka djupt om en idé eller ett koncept. Våra hjärnor kan inte koncentrera sig i mer än några minuter.

4. Webben förändrar fysiskt vår hjärnstruktur, som påverkar områden som handlar om kognitivt tänkande och långtidsminne. Vi kan inte tänka lika djupt, och vi kommer inte ihåg så väl vad vi tänkte på ändå.

5. Ju mer tid vi spenderar på webben, desto mer tränar vi våra hjärnor att hantera information snabbt och med liten eller ingen uppmärksamhet på bredare anslutningar. Resultatet är att mycket lite av denna information tar sig ur vårt “arbetsminne” och in i vårt långtidsminne.

6. Höga nivåer av webbtid minskar vår förmåga att empati med andra människor. Våra kontakter med våra vänner och nära och kära försvagas, och vi går miste om en avgörande känsla som binder oss samman och gör oss mänskliga.

7. Datorer och Internet tillåter oss att utföra vissa kognitiva funktioner mycket mer effektivt, men vi gör ett faustiskt fynd för dessa vinster, och de flesta människor är inte medvetna om exakt vad de handlar bort.

Slutsatser

Nicholas Carr är en författare som jag är och som många av er är. Författare arbetar mestadels ensamma och kan mycket enklare koppla från Internet eller minska anslutningstiden långt tillbaka. Andra människor har jobb eller liv som kräver att de är mer uppkopplade.

Trots det, oavsett vem du är, hoppas jag att du kommer att undersöka hur du använder internet, och smartphones och surfplattor och alla andra former av teknik som uppmuntrar din hjärna att vara i ett “grunt” tillstånd.

Och jag hoppas att du kommer att diskutera dessa idéer med dina nära och kära, särskilt dina barn och barnbarn – det är de som verkligen behöver vara på toppen av sitt spel om de effektivt ska kunna hantera de många utmaningar som framtiden erbjuder.

Och tänk på vad livet verkligen betyder för dig. Får din tid på webben dig att känna dig mer levande? Eller mindre? Mer glad? Mindre glad?

Läsa The Shallows – och ge det din fulla uppmärksamhet.

Uppdatering: Jag skapar en kurs för att hjälpa människor att återta sina liv från onlineöverbelastningen

Mer information i slutet av 2018. Håll utkik!

Din uppfattning

tankar? Förslag? Vänligen dela dem i kommentarerna nedan…

liknande inlägg

Leave a Reply