Inte bara skjuta upp. Få det att göra jobbet åt dig istället.

1
Inte bara skjuta upp.  Få det att göra jobbet åt dig istället.

Jag har alltid använt prokrastinering som ett kraftverktyg. Jag använder det till exempel som motivation att städa huset. Allt jag behöver göra är att börja skriva så kommer tvätten att sköta sig själv.

Vilket för oss till ämnet produktiv förhalning (som hädanefter kommer att kallas PP, hee hee). Kan vi verkligen utnyttja våra lata tendenser för att få mer gjort? Eller gör det oss mer skada än nytta?

Låt oss ta reda på.

De olika förhalningarna

Jag vet att du redan vet vad förhalning är. När allt kommer omkring krävs det bara att vara människa för att veta hur det är att skjuta upp sitt viktiga arbete.

Du kan övningen: ha en uppgift att slutföra, välj att se alla 10 säsonger av Vänner i stället få panik en dag innan din deadline, klart. Det är typiskt förhalande. Inget nytt där.

Sedan är det PP: du har ett stort projekt på gång men du väljer att organisera din strumplåda, alfabetisera ditt kryddskåp eller, i mitt fall, hacka grönsaker för förberedelse (hej, det är terapeutiskt). Då får du panik en dag innan deadline och resten är ganska lika.

Visst, du skjuter fortfarande upp arbetet med PP, men de ersatta uppgifterna är inte dåliga av någon standard. Det är särskilt sant när du jämför dem med att falla ner i YouTubes kaninhål eller fönstershopping på Amazon.

Låter PP superbra för dig just nu? Kanske har du äntligen hittat en motivering för allt arbete du undvikit. Och kanske vill du uppgradera från en liten PP till en stor.

Tja, inte så snabbt. Låt mig presentera för- och nackdelarna så att du kan komma till ett mer välgrundat beslut.

Nackdel #1: Du kan inte vara närvarande

Jag älskar städskämtet. Faktum är att jag älskar att skriva och skjuta upp hästen. Behöver du städa huset för gäster som kommer över? Skriv bara en roman. Ha ha. Så roligt. Tills jag inser att jag kan inte städa huset om jag inte skriver.

Dessutom dödar det min förmåga att leva i nuet också. Jag skulle lova mig själv att jag skulle skriva ett kapitel och sedan sluta dammsuga mattan, samtidigt som jag tänker på det arbete jag ännu inte har gjort.

Det enda sättet jag kan vara närvarande är genom att göra exakt det jag ska. Och om jag hela tiden tuktar mig själv för att jag inte håller mitt eget ord, vad ska då bli av min självbild?

Det tar också bort djupt tänkande, eftersom du inte kan komma in i flow när du bara skummar ytan på ditt arbete.

Dessutom är uppmärksamhetsrester en sak, och att dela din uppmärksamhet mellan två uppgifter under en timme betyder inte att du får en timmes arbete gjort. Du måste också ta hänsyn till slöseriet. Och ju mer du växlar mellan uppgifter, desto mer tid förlorar du till förhalningsgudarna.

Nackdel #2: Du blir bättre på att förhala

Tro det eller ej, att skjuta upp är inte en färdighet värd att fira.

Men vi skulle kunna bli så bra på det att vi blir bättre på att låtsas jobba än att faktiskt jobba. Det är därför att ha kompetens att undvika är en förbannelse som du inte vill sitta fast med.

Hur vet jag? För jag skyndar ut det här inlägget i dag, timmar innan det är tänkt att publiceras. Detta trots att man haft en hel vecka på sig att skriva. Vad gjorde jag med all den tiden? jag vet inte. Torkade golvet, antar jag.

Plus, när du blir bättre på att ersätta det faktiska arbetet med ad hoc-uppgifter, tenderar du att vara den personen som suger på alla yrken, och ingen mästare.

Nackdel #3: Ångest blir en regelbunden besökare

Vad händer när du har en pågående uppgift som du ständigt ignorerar? Ditt samvete börjar tappa tron ​​på dig. Förläng vanan och du kan mycket väl vidmakthålla cykeln av ångest och låg självkänsla.

För låt oss inse det. Du kan ha ett snyggt skrivbord och ett organiserat kryddställ, men det spelar ingen roll om din roman förblir en att göra i åtta år.

Vissa av våra mål kan vara godtyckliga. Och det kan verka överseende att jaga dem. Men när du väl sätter upp ett mål så är du ha att åtminstone försöka nå det. Annars kommer ditt samvete att påminna dig om hur lite du kan lita på dig själv, och en pojke suger självtvivel.

Pro #1: Du får rädda de dåliga dagarna

För oavsett hur mycket du har skjutit upp, kan du alltid ha en säkerhetskopieringsuppgift som du gjorde för dagen.

Ja, du kanske inte har lämnat in skatten, men det känns fantastiskt att koppla av till ett rent hem. Eller så har du kanske inte tränat, men du fick i alla fall maten gjord, eller hur?

Vi är människor och vi kan inte operera på samma nivå varje dag (vilket jag för övrigt diskuterar i det här inlägget hur vi kan optimera både bra och dåliga faser i livet). Så det är fantastiskt att åtminstone ha skjutit upp en uppgift man kan vara stolt över.

Kombinera det med metoden att leva dina dagar i kvadranter och du kommer alltid att hitta ett sätt att förbättra din dag. Allt tack vare din PP.

Pro #2: Det är ett bra sätt att bygga rutin

Jag spottar så mycket lek om att städa huset att man kan tro att jag är en disciplinerad hemmafru. Nej. Jag skriver bara mycket.

Det här är vad Atomiska vanor författaren James Clear kallar vanestapling. Det innebär att tillämpa en ny vana ovanpå en etablerad.

Nu vet jag att han inte menade att jag skulle slakta termen så här, och han kommer förmodligen inte att acceptera detta, men det är så jag bygger nya vanor. Jag lägger bara till mina nya vanor när jag skjuter upp, och det gör jag förhala. Mycket. Heck, jag öppnade precis en ny flik för att söka efter kockknivar medan jag skrev det här stycket.

Ändå, om du är en stor förhalare som jag är, kan du åtminstone använda din PP för att bygga upp en ny vana som du har tänkt dig. Och om du upptäcker att din nya vana är mer förhalningsvärdig, då yay! Åtminstone kommer din första uppgift nu att verka mindre smärtsam.

Pro # 3: Du kan köra din dag

Även om dina ersättningsuppgifter inte riktigt är dina livsmål, är det fortfarande spännande att stapla vinster på din dag. Det är bara något magiskt med att få saker gjorda innan alla andra vaknar.

Jag har upptäckt att jag skapar mer fart när jag börjar med små saker. Som att lägga tillbaka disken i lådan, eller att torka av min badrumsspegel.

Dessa uppgifter kan tyckas triviala, men vi fungerar inte i ett vakuum, och ibland behövs bara en liten knuff för att få igång produktiviteten.

De dagar jag verkligen inte känner för att träna, jag ska säga till mig själv att bara göra 15 minuters enkla övningar. Och jag kommer inte ens att pressa mig själv att svettas. Det som ofta resulterar är en hel timmes träning, med extra energi för att ta itu med resten av min dag.

Det är ofta de saker jag gör utanför skrivandet som får mig att faktiskt skriva.

Akta dig för fällan av upptaget arbete

På baksidan av PP har du upptaget arbete: handlingen att ta itu med till synes produktiva uppgifter som bara gör ditt liv livligare, inte bättre.

Det motsvarar att sluka inlägg för självförbättring utan att faktiskt vidta åtgärder. Eller borsta tänderna sjutton gånger om dagen. Visst, uppgifterna i sig kan vara bra för dig, men det betyder inte att mer alltid är bättre.

Andra mindre uppenbara men lömska former av upptaget arbete inkluderar att utföra administratörsuppgifter som kan automatiseras, ta på sig oviktigt pappersarbete eller ställa in möten bara för att verka produktiva.

Min uppenbarelse med upptaget arbete kom till mig under min tid som copywriter för en teknisk skola. Du bär vanligtvis olika hattar när du arbetar i en startup, och en av mina var att texta videor.

Jag spenderade timmar varje dag och trodde att jag bidrog till företaget, bara för att få min chef att säga åt mig att fokusera på de 80 % som betydde något. Det var då jag lärde mig hur lätt det var att anta att jag var produktiv bara för att jag var upptagen.

Använd din PP

Ibland är det mycket bättre att vidta åtgärder än att teoretisera den perfekta lösningen. En liten bit av wabi-sabi aldrig skada någon, trots allt.

Poängen jag vill framhålla är denna: låt mig inte ryckas med metoden. Du kan använda PP för att lura dig själv till handling, eller så kan du sluta slösa tid på upptaget arbete.

Men om du kommer ihåg att vara uppmärksam på varför du gör som du gör, kommer du att bli gyllene.

Jag antar att det var därför jag lyckades avsluta detta inlägg. För jag bestämde mig till slut för att sluta spela med min PP.


Anmäl dig till nyhetsbrevet så att du kan hitta nya sätt att spela med din PP. Du får också en gratis guide om hur du utökar din WordPress-publik genom konsten att kommentera. Gå med i gemenskapen idag!

liknande inlägg

Leave a Reply