Motivationen slutar inte Böcker | Jane Friedman

3
Bild: en av spjälorna på baksidan av en parkbänk har en plakett "Vi kommer att stötta varandra i denna svåra tid."
Foto av Nick FewingsUnsplash

Dagens inlägg är av Allison K Williams (@GuerillaMemoir). Följ med henne för den tredelade webinarserien Memoir Bootcamp, 19 oktober–nov. 2, 2022.


En författare jag jobbar med frågade, Ska jag gå en annan klass? Eller ska jag bara ge mig i kast med resten av min memoarbok?

Hon skulle verkligen kunna börja jobba – hon är smart, omtänksam och en gedigen författare som har tagit många workshops och fått massor av peer-feedback. Men kommer hon?

Jag har hört samma frågor från andra författare, och jag har ställt dem till mig själv. Vi tror att vi frågar om ännu en klass, “Behöver jag lära mig mer?” (Ja, för alltid.) Men den verkliga frågan är “Behöver jag en extern struktur för att skriva?”

Att avsluta din bok handlar faktiskt inte om motivation. Visst, du kan vilja lägga tiden på att skriva, du kan skriva med intensitet, du kan brinna av behovet av att berätta din historia. Men motivationen räcker inte.

Utöver önskan att skriva en bok är vi föremål för våra kalendrar – arbete, volontärarbete, fitness, hushållsarbete, trädgårdsarbete, ta hand om makar, föräldrar, barn och/eller husdjur. Många av oss vill ha – eller till och med schemalägga – tid att skriva, men vi skjuter den planerade timmen åt sidan när något brådskande (eller “bråttom”) uppstår. Jag är det främsta affischbarnet för I Was Going to Work on My Book, But Then a Client Needed Me Syndrome.

Att betala för en klass eller workshop, eller till och med bara stå till svars inför en vanlig skrivargrupp, att veta att andra väntar på dig, känns som ett fast åtagande på ett sätt som är väldigt svårt att hedra med enbart motivation. Våra familjer och vänner är mer benägna att behandla ett engagemang utifrån med respekt också. “Jag är ledsen, jag kan inte, jag har klass,” är lättare att acceptera – och lättare att leverera – än “Jag är ledsen, jag kan inte, jag planerar att sitta vid mitt skrivbord och kanske genomföra skrev lite men förra gången fastnade jag på Facebook så vem vet?”

Här är de hinder som de flesta skribenter möter som motivationen kanske inte fixar.

En känsla av överväldigande

Att sitta ner på en tom sida, eller till och med en flersidig kontur, kan kännas som att stå utanför det förbjudna slottet och leta efter dörren in. Mina idéer är vackra! Min berättelse är kraftfull och övertygande! Så…um…var ska jag börja?

Rätt klass kan hjälpa dig att identifiera dessa dörrar – och lära dig att bygga upp dina egna vanor, skrivövningar och övningar för att få orden att flöda när du har fastnat utanför väggen.

Du kan inte föreställa dig mållinjen

Var slutar historien? Löser missbruk med tillfrisknande eller med restitution och återställande? Sorgen tar aldrig slut – så var är sista sidan i memoaren? Tänk om huvudantagonisten reformerades innan du kom till sista kapitlet, och nu är relationen med den karaktären en helt annan än den som redan skrivits?

Att dela idéer och brainstorma med andra skribenter och dina lärare ger lösningar på berättelseproblem. Särskilt med memoarer har några av mina största skrivande genombrott kommit från en workshopledare eller deltagare som sa: “Men det verkar som om den här historien verkligen handlar om X, eller hur?” Ett pålitligt öga utifrån kan visa mig luckor som jag har förbisett i den dramatiska bågen, hur jag inte behandlar en karaktär rättvist eller där mina ord helt enkelt inte är tydliga, och dessa små genombrott ger fler ord till sidan, mycket mer snabbt.

Din publik är suddig

Vem behöver dina ord och var finns de? Kan du nå dem genom att tala inför publik, publicera uppsatser eller vara närvarande på sociala medier? Kommer du att behöva en plattform överhuvudtaget, eller kommer berättelsen och skrivandet att räcka?

Många författare har en vag idé om att de skulle vilja bli traditionellt publicerade för prestigen, eller så vill de hellre självpublicera eftersom det går snabbare, men att göra rätt val kräver en tydlig känsla för vem du skriver för. En skrivworkshop är ett bra ställe att ta reda på vad som händer på var och en av dessa vägar – och fundera igenom om du är rätt person att ta dessa steg.

Svårigheter att avsluta ett manuskript är vanligt. Det är vanligt att tillskriva våra problem förhalning, tidsödande eller helt enkelt lättja. Men det är inte ett personligt misslyckande att känna skyldigheter gentemot de människor du bryr dig om, din karriär och ditt liv. Det är inget karaktärsfel att ha svårt att se målet eller vara fast i ovisshet om hur man ska ta sig dit.

Kan du sätta igång och göra klart din bok helt själv?

Säker! Många författare gör det. Men ännu fler av dem har stödsystem, deadlines, lärare, övningar, instruktioner och hjälp. Om en workshop är utanför din budget, ta tag i ett par andra skribenter och starta ett vanligt möte, med deadlines och mål. Överväg en publicerings- eller skrivhantverksfråga varje möte, varje möte undersöker och diskuterar vad du hittar. Utveckla en rubrik för att kritisera varandras arbete så professionellt som möjligt. Det är inte lärarens prestige som kommer att avsluta din bok – det är att skapa en struktur för att dyka upp.

Du kanske tänker för dig själv att – som en motiverad, listskapande, hårt arbetande person – så behöver jag inte andra människor som hjälper mig att avsluta, och jag behöver inte blåsa pengar på en annan klass! Men varje gång jag registrerar mig för att dyka upp med andra, skriver jag mer. Jag skriver snabbare. Och jag skriver bättre. Uppdrag, deadlines och ja, viljan att visa upp mig, får mig att jobba oavsett min omedelbara motivationsnivå. (Jag tänker på min strävan att undvika pinsamhet genom att slutföra skrivandet som “skam-mod.”)

Om din bok tickar på, bra! Fortsätt göra det du gör. Men om du har fastnat är chansen stor att det inte är brist på motivation som håller dig tillbaka. Istället för att skjuta stolen bakåt och känna avskräckning återklang genom din kropp, identifiera problemet: brist på schemalagd tid, svårigheter att se nästa steg eller problem att föreställa sig mållinjen. Gå sedan till klassen.


Kommentar från Jane: Om du gillade det här inlägget, gå med oss ​​19 oktober–nov. 2, 2022 för den tredelade webinarserien Memoir Bootcamp.

Leave a Reply