Sakerna jag har tagit bort för ett bättre liv

2
Sakerna jag har tagit bort för ett bättre liv

Perfektion uppnås, inte när det inte finns något mer att tillägga, utan när det inte finns något kvar att ta bort.

Antoine de Saint-Exupéry

Det är lätt att vilja ha mer i livet. Faktum är att vi är programmerade på det sättet. Ge oss en smak av socker och sedan vill vi ha munkar. Tjäna vår första miljon så letar vi efter en miljard.

Det hedoniska löpbandet är verkligt, och konstant löpning är inte vägen till lycka. Om något kommer det förmodligen att belysa hur kapabel du är att gråta i din Lamborghini.

Självklart ska jag inte kommentera eftersom jag inte har en Lamborghini, men jag gjorde vinna lotteriet när det gäller författarskap – en traditionellt publicerad roman tillsammans med efterföljande pressbevakning.

Men jag tyckte att den resulterande glädjen i bästa fall var flyktig. För snart var det dags att återgå till mitt vanliga liv. Och mitt liv är tråkig. Det var då jag fick veta att min syn inte skulle förändras, även om jag tjänade en miljon dollar.

Så att titta inåt var på sin plats, och jag tänkte att om jag kan lära mig att vara nöjd med det jag har nu, så kommer jag att vara nöjd med allt som kommer i min väg.

Jag tog fram min fintandade kam. Gjorde det genom det burriga håret som var mitt liv. Vad hände vid rötterna? Varför fanns det löss på mitt bildliga huvud? Och var var meningen med allt detta?

Det var då jag bestämde mig för att bli skallig (igen, bildligt talat). Resultatet är borttagandet av saker som jag helt skulle kunna leva utan.

1. Ett fullspäckat schema

Det är bra att ha en dagbok. För du får ställa dig själv samma frågor varje dag för att se efter mönster. Eller så kan du studera din dag. Ibland utgör de mest galna sakerna en del av dina vakna ögonblick utan att du inser det.

Till exempel kom jag på mig själv att mixtra för mycket med mina reservoarpennor och försöka hitta den perfekta kombinationen av penna, bläck och papper, bara för att tvätta pennan nästa dag och upprepa samma process igen.

Visst, det är en hobby, men jag blir inte bättre på annat än att ändra uppfattning. Och min dagbok hjälpte mig att inse det. Så jag gjorde en paus i reservoarpennor och hänvisade till att använda kulspets istället. De billigaste. Där lyckades jag spara en timme om dagen, och det är bara de självklara.

Ibland rusar vi från punkt till punkt i vår dag, deltar i high teas och middagsmöten, och spenderar sedan en timme på att svara på e-postmeddelanden som inte spelar någon roll, innan vi kryddar om vår gjutjärnspanna som har börjat rosta.

Det är lätt att göra mycket. Men betyder det något i den stora skalan?

2. Att komma med ursäkter (och tro på dem)

Jag använder alltid den här frågan för att se om jag kommer med ursäkter (inte springer för att jag känner mig öm och trött) eller om jag verkligen kan inte göra något (springer inte för att jag har ett brutet ben). Och den frågan är: “Skulle jag göra det här för en miljard dollar?”

Om svaret är ja, då vet jag att jag är i The Land of Excuses. Annars har jag förmodligen en legitim anledning och söker inte den enkla vägen ut.

Detta kan tyckas oseriöst, men när det sammanställs över dagar, månader och år, kan alla mina obetydliga beslut förvandlas till en helt annan livsbana. Det betyder att mitt beslut att äta munkar idag kan få mig att frusta cola från någons rumpa om ett år.

Jag barn, men jag har alltid trott på talesättet att vi alla bara är ett dåligt beslut från hemlöshet.

Så ja, även om jag kanske inte känner för att jobba på min roman – för att den är meningslös, den suger, och jag är dum för att välja den här vägen – så gör jag det fortfarande för att det är ett löfte jag gett mig själv.

Och att ge efter för mina ursäkter idag kan innebära att ha ett helt annat liv (som jag inte vill ha) i framtiden.

3. Söker endast perfektion

Jag börjar varje skrivarprojekt i hopp om att det skulle bli mitt nästa magnum opus. Jag har till och med vanföreställningar om att det här blogginlägget kommer att vara ett som driver mig till Ryan Holiday-status.

Vet du vad det gör? Det fyller mig med skräck varje gång jag sätter mig vid tangentbordet. För hur närmar du dig ett projekt när ditt enda mål är att producera perfektion?

Tack vare min ökade produktion under åren har jag dock börjat inse att kreativt arbete inte handlar om att producera “bra” arbete. Det handlar om att få ut dina första miljoner ord, eller dina första tusen bilder, eller vilken mängd du än behöver för att kräkas ut i världen. Först då kan du Börja arbetar med ditt hantverk.

Så det är så jag ser på min kreativa process nu. Jag sätter inga höga förväntningar och vissnar under pressen.

Istället ser jag på varje projekt som mitt sätt att få ut mina första miljoner ord (även om jag tror att jag kanske har överträffat det redan).

4. Vill ha omedelbara resultat

Det är så lätt att vilja ha omedelbara resultat i denna tid av omedelbar tillfredsställelse. Vi räknar med att gå ner 10 kilo i slutet av månaden bara för att vi började äta sallader. Och vi är så hårda mot oss själva när vi inte kan prestera i en sport som vi precis tagit upp i år.

Jag är en sådan person. Kanske är det därför jag har så många hobbyer. För att jag blir trött på att bränna en bit biff till skoläder, även om jag bara hade provat det fem gånger hela mitt liv. Sedan hoppar jag på nästa glänsande sak som lovar mig en roligare tid. Som att baka. Eller reservoarpennor.

Det var först efter att jag hade tagit mina sysselsättningar på allvar som jag lärde mig hur mycket ansträngning som går åt till att förbättra ditt hantverk. Jag har tränat brasiliansk jiu-jitsu i sju år och är fortfarande bara ett blått bälte. Jag har skrivit för livet i tio år och har ännu inte fått jobb som redaktör.

Kanske är det en bra läxa om hur man prioriterar livslång tillväxt framför resultat.

5. Söker distraktioner

Jag har en massa drömmar som jag vill uppnå i livet, men jag har den här förmågan att göra allt annat än de faktiska uppgifterna som tar mig dit.

Jag försökte spela in hur jag tillbringar mina dagar, och du skulle inte tro hur många timmar jag spenderar varje dag på att bara tanklöst scrolla genom sociala medier. Faktum är att hela internet är en tidssänkning för mig, för det finns bara något Jag kan göra när jag använder en enhet.

Jag kan kolla mina e-postmeddelanden, bläddra i mina vänners uppdateringar, gå ner i YouTubes kaninhål, leta upp mitt nästa köp av reservoarpenna, bläddra igenom Reddit, spela schack, listan tar aldrig slut.

Det är inte så att jag vill leva ett asketiskt liv. Jag vill bara leva en dag efter att ha tagit ett steg närmare att förverkliga mitt livs drömmar. Och att spendera alla de meningslösa timmarna med att svepa och klicka på videor om misslyckade gym betyder bara att du har mindre tid att göra de viktiga sakerna.

Det är därför jag har lärt mig att distraktioner inte är en flykt från tristess. Det hindrar mig från att nödvändighet alltså leda.

Gör mindre, men bättre

Vet du vad som är bra med att ta bort från ditt liv? Det är att alla har något de kan skära bort, men inte alla kan lätt lägga till sina liv.

Jag tror att vi alltid bör förbättra våra liv på ett holistiskt sätt, lägga till så mycket som vi tar bort och attackera problem från flera vinklar.

Men ibland är mindre mer. Och det är allt som finns.


Här är en sak som du inte behöver ta bort från ditt liv – exklusivt innehåll i din inkorg! Du får också en gratis guide om hur du utökar din WordPress-publik, gratis! Nämnde jag att det är gratis?

liknande inlägg

Leave a Reply