Suger din bok … eller svävar?

2
Suger din bok … eller svävar?

Nästa månad har jag nöjet att koordinera den 4:e årliga Publishing at Sea Cruise. Åtta dagar i det soliga Karibien i de ofta kyliga tempen som USA upplever. I år kommer 44 fantastiska, unika, intressanta författare att ge sig ut på en fungerande, avdragsgill semester.

Vår grupp är brinnande eftersom kryssningsrederiet har erbjudit sig att sponsra/stödja en speciell boksignering av våra deltagare till alla passagerare och erbjuda sina böcker i fartygets butik … men det finns en sträng kopplad. Det är en stor en för alltför många av den självpublicerande skaran.

Jag var tvungen att tillhandahålla ett exemplar av varje bok som författarna ville signera/sälja till vår kryssningskontakt, “portvaktens” slutgiltiga godkännandeperson. Vad skulle boken behöva göra för att få godkännandet? Hon ville se för sina ögon:

 1. Ser omslaget professionellt ut?
 2. Har boken redigerats?
 3. Är boken stötande?

Nummer 1 och 2 borde inte vara ett problem – jag hade gjort min ögonglobsbedömning när jag öppnade varje paket från de olika författarna när de kom in … det var nummer 3 som jag höll andan när lådan sattes ihop och skickades vidare till kryssningsrederiet. Kränkande – en persons definition av kränkande kan vara raka motsatsen till någon annans. Med en bok som jag precis hade avslutat herdeverksamheten visste jag att inombords fanns ord och beskrivningar med vad många kunde anse som stötande. Och en nyligen genomförd ledarskapsbok hade vad vissa kunde anse som lite kryddig.

På grund av karaktären hos var och en av böckerna … en från en mycket framgångsrik företagsledare och en annan från en formellt framgångsrik eskorttjänst i Las Vegas (innan den slogs ut), visste jag att på grund av “språket”) några av de tryckerier jag användning skulle tacka nej till jobbet och därför skulle jag söka ett bud. Ämnet eller svordomen skulle vara stötande från tidigare samtal.

Jag misstänker att jag kommer att få klartecken för de inskickade böckerna. Men hur är det med din? Kommer det att få grönt ljus från en boksponsor eller köpare?

Ser ditt bokomslag, ryggraden och baksidan professionellt ut?

 • Gjorde du investeringen … och det är en investering … och har gjort ett omslag som är konkurrenskraftigt med din genre?
 • Har du gjort ett besök i en fysisk tegel- och murbruksbutik och studerat vad som är aktuellt och på hyllorna?

Det är din konkurrens – åtminstone var det för Publishing at Sea-deltagarna.

Varför författare tror att deras DIY kommer att vara “den” som är “bäst” har alltid roat mig. Förr i tiden, när en författare stolt avslöjade sin nyfödda bok … skulle jag muntligt stödja dem och uppmuntra dem. Konversationen jag skulle ha i mitt huvud kan ha haft en helt annan dialog.

Idag håller jag inte längre mina tankar inom mig om jag blir tillfrågad om min åsikt. Författaren får det — ibland glödande; ibland med en: Vad tänkte du? … Det här omslaget är en katastrof.

Oj, det är ur min mun. Författaren kan vara sårad, förbannad, nyfiken eller förvirrad. Eller inte bryr sig. Om jag blir tillfrågad, kommer jag att svara – det är vad den raka till punkten av mig gör.

Bokens läsbarhet Sanningstid

Lova mig … jag kommer inte att hitta ett stavfel på de första 10 sidorna eller en stor grammatik eller bua om jag har din bok. Redaktörer som inte är anslutna till din familj och gör det för att leva är vad du behöver. Och förstå det här – om jag hade ett rum med ett dussin redaktörer i det, skulle de ha en annan syn på många delar av boken. Det finns likheter men inte exakta dubbletter av vad de skulle korrigera eller ändra.

Boka sanningstid

För många bokomslag suger. De har ramlat ner och kan inte resa sig. För många böcker är ett redigeringsröra.

Så, hur kan du hålla dig själv … och eventuellt din bok från att spiralera ner i avloppet?

Börja med att titta på omslag som du har presenterats som alternativ.

 • Är det en vanlig Jane?
 • Vibrerar det med titeln?
 • Om det finns en bild, är det en gripare?
 • Om det finns ett prov på baksidan … är det tilltalande?
 • Har den en header?
 • Vad sägs om visuella avbrott från text?
 • Är det läsbart?
 • Använder den nyckelord och fraser som förbinder titel/dem med läsaren?

Ta dig till närmaste stora bokhandel. Du är på ett scoutuppdrag. Titta på alla nya titlar.

 • Vilka typsnitt och storlekar finns det – vad fångar din uppmärksamhet?
 • Hur är det med färger? Användning av bilder?
 • Vilka omslag vibrerar – tala till dig – titta på både skönlitteratur och facklitteratur.

För flera år sedan njöt jag av en kopp te med Marcella Smith – vid den tiden rösten och visionen för Small Press Division of Barnes & Noble. Vi satt i en stor monter, omgiven av försäljarens enorma visning av bokomslag. När Marcella lät blicken vandra runt i båset flera gånger började hon skriva anteckningar. Vad gjorde hon – gjorde sig redo att beställa – läste aldrig böckerna, hon bedömde dem bara efter omslaget. När jag pratade med andra bokköpare var det universella svaret: “Jag har inte tid att läsa en bok – jag köper på omslaget och 15 sekunders tonhöjd.”

Amazon Book Truthiness Time

Enligt BSIG säljer Amazon nu över 70 % av alla tryckta böcker i USA och över 50 % över hela världen. Du måste veta hur din bok ser ut på Amazon vid den första visuella tagningen.
Krymp dina omslagsprover innan du slutför din OK. Varför? Eftersom miljontals böcker säljs online – ditt omslag måste poppa upp när det ses litet.

Den kloka blivande författaren minskar omedelbart storleken på omslaget till minst 25 procent av originalstorleken. Låt din designer skicka en .jpg och börja minska storleken. Du kommer att tävla med massor av titlar i din kategori – lyser din? Eller blir det osynligt i andras hav?

Bokens titel Truthiness Time

Skapa en provocerande omslag och titel. Båda kan hjälpa till att sälja böcker och få folk att hämta dina. Testa det med dina potentiella bokköpare – inte din familj och nära vänner. De som har “smärtan” som din bok kommer att lindra och lösa.

Ja, det är det som finns mellan pärmarna och på lakanen som räknas mest. Men, och det är ett stort men, köpare bedömer en bok efter dess omslag som ett första steg. Det finns underbara designers som inte laddar en arm och ett ben för att skapa ett fantastiskt skydd som blir ledstjärnan … kom till mig läsare/köpare … effekt du vill skapa. Det finns redaktörer som får dina ord att lysa och kan hjälpa dig att engagera din läsare på en nivå som du kanske inte kan.

Ja, böcker bedöms efter deras omslag. Läsare gnäller över alla fel de ser i böcker idag. Det är bokens sanning av bokmarknadsföring och försäljning. Bokomslag talar, lyssnar du? Din bok läsbarhet talar? Lyssnar du?

Är din skyhög… eller suger den?

Foto: pixabay.com.

liknande inlägg

Leave a Reply