Ta inte ett beslut förrän du gör detta

0
Ta inte ett beslut förrän du gör detta

Här är en sammanfattning av min typiska morgon: Jag skulle vakna, göra mig en kopp kaffe, sätta mig i soffan och sedan bara stirra ut i rymden medan jag dricker kaffet. När jag är klar med det börjar jag träna.

Det som vanligtvis händer under fika är att jag funderar på dagen framför mig och funderar på vad jag vill uppnå. Men någonstans i bakhuvudet – som Instagram som körs i bakgrunden på din telefon – övertygar jag mig själv om att jag förtjänar en paus från träningen.

Jag brukade lyssna på den rösten. Mycket. Tack och lov, genom många försök och misstag, har jag upptäckt ett bättre alternativ: att skjuta upp alla mina beslut tills jag har börjat med aktiviteten i fråga. Därav detta ämne.

Vänta tills du är inne på det

Som jag sa, jag tror att den bästa tiden att fatta ett beslut är medan du agerar på nämnda beslut.

Inte när du ligger i soffan, inte heller under rusningspendlingen. För vad som händer när du bara tänker för att bestämma dig är att ditt sinne börjar trolla fram tusen olika scenarier – de flesta av dem är ursäkter.

Och eftersom det bara finns utrymme för en verklighet, skulle du ha slösat all din mentala energi på att föreställa dig de 999 andra händelseförloppen. Så varför inte göra upp med antagandena och agera innan du tänker?

Det var i alla fall så jag kom över min förkärlek till övertänk.

Jag sa till mig själv att när det kom till träning skulle jag bestämma om jag skulle slutföra rutinen först efter att jag hade svettats. Sedanom jag verkligen behöver en ledig dag, skulle jag tillåta mig själv att sluta.

Det slutade aldrig med att jag slutade. Inte en enda gång. Varje gång jag var inne på saker och ting var valet alltid att fortsätta. Och det är ett ganska snyggt hack om du frågar mig.

Andarna som styr dig

Du känner till änglarna och djävlarna som bråkar över karaktärernas axlar i tecknade serier? Det är så jag ser på beslutsprocessen. Du får två personer som säger till dig om du ska göra något eller inte, och du sitter fast i mitten och lyssnar på dem argumentera.

Tröghetens onda andar bryr sig inte om dina förhoppningar och drömmar. De vill bara att du ska stanna där du är. Simma inte uppströms. Lyft inte ens ett finger.

Omvänt, de välvilliga andarna av momentum hejar alltid på dig, och de kommer att hålla dig igång när du väl börjar. Och det är det viktigaste: att börja.

Det är därför det är bra att bara bestämma sig när dessa välvilliga andar finns i närheten. Hur kallar man dem? Genom att vara i deras värld. Handlingens värld.

Tränar du inte riktigt? Du kan tillämpa detta på vilken annan disciplin som helst.

Säg att du vill avsluta din roman. Skriv ett par hundra ord och avsluta om du verkligen vill. Ät dina hälsosamma måltider först innan du omprövar den munken. Såg öppna patientens skalle innan du bestämde dig för om du verkligen är på humör för en hjärnoperation.

Okej, kanske inte det sista. Skulle inte vilja få “huvudet” av oss själva. Hihi.

Minimigarantin

Det jag älskar mest med den här metoden är att även efter minsta lilla investering, och även om jag väljer att sluta efter att jag börjat, så har jag fortfarande något påtagligt i handen.

För att skriva 250 ord om dagen blir ett fullständigt manuskript i slutet av året. Att göra 50 armhävningar ger dig 18 250 under samma tidsram. Meditera i 10 minuter så kommer du att ha spenderat 3 650 minuter på att utforska ditt sinne.

Det är inte heller nybörjarsiffror. Men förstå det här: de kommer från nybörjaransträngning. Låt oss räkna in de dagar då du faktiskt väljer att fortsätta, och du kommer lätt att dubbla – eller tredubbla – det beloppet.

Det börjar låta som mycket, va? Tja, inte så snabbt.

En snabb disclaimer

Jag skrev faktiskt det här inlägget med den här metoden. Jag kände det inte idag. Faktum är att arbetet var så hektiskt att jag inte kände det hela veckan.

Men jag skulle inte tillåta mig själv att bestämma förrän jag skrev första stycket. Och se vart det tog mig. Jag har för närvarande 700 ord på. Inte illa för en “ett stycke”-insats.

Baksidan är att nu när jag är här är jag redo att kalla det en dag även om jag är typ 500 ord blyg från min vanliga ordräkning. Men det är jag som gör det valet nu för att jag kan.

Och det är verkligheten. Trots de välvilliga andarnas bästa avsikter finns det dagar då du bara måste kasta in handduken. Så här är jag som praktiserar det jag predikar på båda fronterna – att bestämma mig först efter att jag har börjat, och att vara okej med att sluta när jag har gett det en chans.

För oavsett resultatet är det mycket bättre än att övertänka dig själv i glömska och inte veta vad som kunde ha varit.

Och du vet vad de säger: inget bra uppnås någonsin på soffan.


Inget riktigt budskap här. Vill bara meddela dig att jag vill ha din e-postadress ifall sidan skulle gå ner. På så sätt har jag fortfarande ett sätt att skicka sådant här innehåll till dig. Dessutom får du en gratis guide om hur du kan utveckla din blogg.

liknande inlägg

Leave a Reply